Taksäkerhet
Vi på Skorstensfolket Östersund AB hjälper er med en olika säkerhetsanordningar för ditt tak eller skorsten.
Elsie Thomsen
Tack för väl utfört jobb å trevligt bemötande! Rekommenderas i allra högsta grad. Vi återkommer garanterat!
Valdemar Mattsson
Renoverade en skorstenskanal och installerade en kamin, väldigt proffsigt gjort, skulle inte tveka på att anlita dem igen. Har gjort liknande jobb hos mina föräldrar även där mycket nöjda.
Varför behöver man bry sig om taksäkerhet?
Det är viktigt att tänka på säkerheten när du eller någon yrkesman ska finna sig på ditt tak. Det är du som fastighetsägare är ansvarig för att taket är en säker plats för sotare, snöskottare, hantverkare samt för dig och din familj. Med taksäkerhet menar man att man ska kunna gå eller gå upp på taket utan någon risk för olycksfall.
Vilken lösning som är bäst för ditt tak beror på utformning av taket, ålder, fasadhöjd och taklutning. I flesta fall det måste det finnas en riktigt fastmonterad takbrygga eller takstege till skorstenen. Det är även viktigt att du har glidskydd. Det är absolut minimum som lagen kräver. Man också även övervaka att säkerhetsutrustningen underhålls.
Om du anlitar oss får du alltid:
- Kostnadsfritt hembesök
- Långa garantier
Vad kan vi hjälpa dig med?
Vi erbjuder hjälp med att välja lösningar till taksäkerhet samt montering av takskyddsprodukter: takbryggor, takstege och glidskydd. Vi kan hjälpa också med snörasskydd och skorstensplattform för stora skorstenar.
1. Säkerhetskrok för livlina. För att vara säker på taket är det viktigt att man kan fästa sin livlina på ett säkert sätt. Därför är det viktigt att montera en säkerhetskrok där man kan fästa sin livlina.
2. Bärläktsteg. Bärläksteg är enklare att montera än t.ex. takstege och brukar användas till lägre hus där fasadhöjden är max 4 meter och taklutningen ligger på max 45 grader. Bärläktsteg bör kompletteras med en säkerhetskrok för livlinan.
3. Takstege. Takstegen är större och stabilare än bärläktsteg och används till högre hus där fasadhöjden är över 4 meter eller om huset har ett brantare tak.
4. Skyddsräcke. Idag finns krav på att det ska vara säkert att ta sig upp på ett tak. Ett godkänt skyddsräcke måste därför finnas vid exempelvis takluckan om fasadhöjden är 4-8 meter. Skyddsräcket ska vara minst en meter högt räknat från gåytan. Det ska ha överledare, mellanledare och fotlist där kanten på fotlisten ska vara minst 150 mm och glipan mellan underkanten på listen ska vara max 20 mm över takytan.
5. Snörasskydd. Ett snörasskydd förhindrar snön från att falla ner över gångpassager som entré, groventré och gångväg runt huset osv. Snö som samlas på taket kan bli tungt. Därför är det viktigt att välja ett snörasskydd som är anpassat till takets lutning och är av bra kvalitet. Även om du har monterat ett snörasskydd så bör du alltid ta bort större snömängder från taket.
6. Glidskydd. Ett glidskydd används för att stegen ska stå stadigt när man går upp på taket. Det är ofta ett krav från sotaren att det måste finnas glidskydd för stegen om inte taklucka finns. Detta är för att hindra stegen från att glida i sidled.
7. Takbrygga. En gång och takbrygga krävs där man behöver förflytta sig i sidled på taket t.ex. mellan stege och skorsten eller taklucka och skorsten.
8. Nockräcke. Nockräcket har samma funktion som säkerhetskroken. Skillnaden är att nockräcket går jäms med taknocken och gör att du kan ha en kortare livlina när du går eller arbetar på taket. Ett nockräcke är att föredra vid exempelvis snöskottning.
Kom i kontakt med oss
Vill du komma i kontakt med oss? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så fort som möjligt